hétfő-péntek 9-17, sz: 9-12 óra 

MVM Ose Lions Oroszlányi Sportegylet 

2022.10.04

2022-2023 idényben Ose Lions Oroszlányi Sportegylet Mérkőzéseit is biztosítjuk


KLUBTÖRTÉNET

A kosárlabdázás története Oroszlányban

A Rausch Ernő által 1958-ban alapított oroszlányi kosárlabda a kezdetekkor a megyei bajnokságban, és fénykorában az első osztályban is szerepelt. A kosárlabda sportág városi fellendítése Bánhegyi Endre érdeme. Az országos hírnévvel rendelkező sportember nagy ambícióval fogott hozzá a csapat kialakításához, mely 1963 végén bejutott az NB II-be. Ezekben az években tovább erősödött a csapat: ekkor került ide többek között Jugovics József utánpótlás és felnőtt válogatott is. Velük sikerült az NB I-be való bekerülés az 1966-os év végén két vereséggel és húsz győzelemmel zárva az NB II-es bajnokságot. Szenzációs teljesítménynek számított ez, hiszen nyolc év telt csak el a szakosztály megalakulása óta. Ebben az időszakban a József Attila Általános Iskola tornatermét használta az együttes. 1967 és 1973 között változatos és színvonalas mérkőzéseken szerettette meg a kosárlabda játékot az oroszlányi közönséggel az NB I-es gárda. 1973-ban megszakadt az együttes sikersorozata, kiesésre ítélték a csapatot. A másodosztályban 1974-ben harmadik, míg 1975-ben és 1976-ban második helyezést ért el a Bányász. 1977-ben pedig valamennyi ellenfelet legyőzve bajnok lett az NB II nyugati csoportjában. A bajnoki cím megszerzésével még nem került be a csapat az NB I-be. 1977-ben ugyanis - az előző bajnokságoktól eltérően - a mérkőzéssorozat lejátszása után rájátszásra került sor, mely után ismét feljutottak a legfelsőbb osztályba.

1973-tól 1982-ig Jugovics József vezette a csapatot, aki egyúttal kialakította az NB I-es "profi" hozzáállást. 1976-ban a városi Sportcsarnok megépülésével megoldódott a terem probléma is. Az első "légiósok" a 80-as évek elején érkeztek az Oroszlányhoz. Igaz ugyan, hogy 1978-tól 1986-ig a tabella második felére volt elég a teljesítmény, de a gárda nem csak megkapaszkodott az első osztályban, hanem stabil tagjává is vált annak. A rövid ideig tartó (1983-1985) Vetési korszak idején, szaktanácsadóként Oroszlányon dolgozott Balogh József mesteredző, sokszoros magyar bajnok. Ezután a Szakkay Tamás (Tungsram), Jugovics József edzőpáros vette át az edzői feladatokat. Jugovicsot, a kitűnő sportembert játékosként és edzőként is tisztelet övezte, hiszen a Bánhegyit követő időszakban ő volt az oroszlányi kosárlabdázás életben tartója. Őket követte a lengyel Tomas Sluzalek vezetőedző, Németh József másodedzővel egészen az OBSK éra végéig. Az 1987/88-as bajnoksági idény volt az oroszlányi kosárlabda nagy esztendeje. A Magyar Népköztársasági Kupában a csapat döntőbe jutott, ahol 2. helyezettek lettek, az NB I-ben bejutottak a legjobb négy közé, itt 3. helyet szereztek.

Az 1988/89-es bajnokságban tovább folytatta sikeres szereplését az Oroszlányi Bányász. Az őszi zárás kellemes meglepetéseként az Oroszlány egy pontos előnnyel az első helyre került, majd történelme legnagyobb sikerét elérve ezüstérmet szerzett a Csepel ellen játszott mérkőzés után. A sikeres évek után az 1989/90 -es szezont sajnos nem a játéktudás, hanem a bürokrácia tette emlékezetessé. Pedig minden szépen indult, sőt bajnokesélyesként tekintettek az OBSK-ra. A magyar bajnokságban elért 1988-as bronz és 89-es ezüst után 1990-ben mindenki aranyat várt. Azonban az 1976-ban épült sportcsarnokunk már nem felelt meg az MKOSZ elvárásainak, ezért a rájátszást idegenben kellett volna lejátszani, amely körülményt az Oroszlány nem vállalhatta és visszalépett a bajnokságtól. Kosarasaink egyik pillanatról a másikra kerültek légüres térbe. Végül a kilátástalanságból felébredve sportbarátok, szülők új egyesületet alapítva vitték tovább a kosárlabdázást.

Oroszlányi Sport Egylet - OSE Lions (1990-től)

Az Egyesület elnökének Sudár Tibort választották meg, aki nagy lendülettel látott neki az újjászervezésnek. Az új elnökség amatőr alapokon nyugvó, jövőt építő egyesületet vázolt fel. Az NB II-ben való szereplés évei következtek. Az első szezonban (1990/91) az OBSK volt játékosaival, ifistáival és a Zboray Miklós játékosedzővel 8. helyen zárva, majd 1991/92-es szezontól újra Jugovics Józseffel a 4. helyen végezve, majd 1992/93-ban az OSE ezüstérmet szerzett. Az ezt követő idényben kiharcolták az NB I/B-ben szereplés jogát. A szűk anyagi lehetőségek miatt az Egyesület nem vállalta a felsőbb osztályban való szereplést. Az 1995-96-os évben újra az NB II-ben bronzérmet szerzett a csapat. Az edző személyében is változás történt, Jugovics Józsefet egy fiatal testnevelő, Tóth László váltotta.

Ezután a csapatépítés évei következtek. 1996-tól 2000-ig váltakozó sikerrel, de mindig előkelő helyen végzett az Oroszlány. Majd eljött a 2002-es esztendő, beérett Tóth mester és a fiúk munkája, ismét aranyérmet szerzett az OSE LIONS. A 2003-2006 közötti évek az ezüstök és a dobogó közeli helyezések időszaka volt. 14 év után, 2004-ben Sudár Tibor leköszönt az elnöki tisztségről és a játékosok felkérésére Beck Ferenc vállalta a megbízatást. A 2006-os évben ismét elsők lettek, de 2008-ban sem történt másképp, meglett az 5. arany is. A 2009-es bronz után 2010-ben "csak" a 4. helyen végzett a csapat. A 2011-es 5. , 2012-es 7., majd a 2013-as 4. hely jól mutatja az oroszlányi kosárlabda túlélte a krízist, az NB II meghatározó csapata maradt. A szezon végén Tóth László 17 sikeres év után elköszönt az OSE-tól.

A következő, a 2013/14-es szezonban egy új csapat építése után Kovács Nándor irányításával az NB II-ből feljutott a csapat az NB I/B-be. Az első NB I/B év során a 24 csapatos mezőnyben a 13. helyet szerezte meg az OSE Lions, amivel újoncként túlszárnyalta az előzetes várakozásokat. A következő 2015/16-os szezontól Vavra András lett a vezetőedző és ebben az évben két ezüstérmet sikerült elérni, egyet a bajnokságban, egyet pedig a Hepp Kupa küzdelmeiben. Egyre inkább érlelődni látszott egy feljutásra esélyes csapat megszületése. A következő szezonban a későbbi feljutóval szemben vérzett el a csapat az elődöntőben és végül bronzérmes lett. A Hepp Kupában a negyedik hely jutott a csapatnak. A 2017/18-as év első sikereiként a csapat második helyezést ért el a Gyurasits István Emléktornán, majd első helyet a saját rendezésű Bányász-kupán. A sikerek tovább folytatódtak, a kemény munka eredményeként az OSE Lions megnyerte az alapszakaszt, és a szezon egyik legjobb csapatát legyőzve a Hepp Kupát is. A rájátszásban a harmadik helyig jutottak, és a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém csapatát legyőzve megszerezték a bronzérmet. 2018-ban az Oroszlányi Sportegylet nyerte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei szervezete által minden évben megrendezésre kerülő megyei Príma Díjak közül a Közönség Príma Díjat.

A 2018/19-es szezonban új vezetőedzőt köszönthettünk a csapatnál a szlovén származású Sebastjan Krasovec személyében. Krasovec mester edzői pályafutása során kiváló edzőkkel dolgozott együtt, volt vezetőedző több első osztálybeli klubnál, tevékenykedett Lengyelországban és a szlovén U20 válogatott másodedzőjeként is. A csapat sűrű felkészülési programot követően értékes győzelmekkel kezdte a szezont. Bár a Hepp Kupa sorozat ebben az évben számukra hamar véget ért, minden egyes bajnoki mérkőzéssel egy lépéssel közelebb kerültek a hőn áhított első osztályba jutáshoz. Nehéz szezon volt, hullámvölgyekkel és játékos cserékkel tarkítva, ugyanakkor telt házas mérkőzésekkel és fantasztikus hangulatot teremtő szurkolókkal. 2019-ben beteljesült minden oroszlányi álma, nevezetesen, hogy a rájátszást 6:0-ás győzelmi sorozattal végigmenetelve, közel 30 év után újra a legfelső osztályba került szeretett csapatuk. A 2019/2020-as szezont tehát az NBI/A-ban kezdte meg az OSE Lions. A csapat első élvonalbeli győzelmét a Zalaegerszeg ellen szerezte meg, de olyan neves csapatok felett is sikerült győzelmet aratni, mint a Szolnoki Olajbányász vagy a Falco-Vulcano Energia KC. A szezon koronavírus miatti félbeszakadásakor az OSE Lions a 9. helyen állt, amely újoncként mindenképpen óriási teljesítménynek számított.

Nem feledkezhetünk meg azonban a 2000-es években újraindított utánpótlásunkról sem, amely hasonlóan eredményes évtizedeket tudhat maga mögött.

A 2018 őszén induló szezontól ugyanazon elvek mentén tanítjuk a 18-20 éves játékosainkat, mint a felnőtt csapatot. Célunk minél több fiatal játékos beintegrálása a felnőtt csapatokba (NBI/A, OSE Lions II. (NB/II), OSE Spartans, Titánok II.), hogy a sport és annak szeretete egy életen át elkísérje játékosainkat.

2018 májusától bevezettük az Utánpótlás Szakmai Programot, 2019 őszétől pedig a Mentori Programunkat frissítettük fel, melynek keretében az U14-U20 korosztályból 10 játékost egyéni képzés keretében fejlesztünk. Egyéni képzésünk konkrét fejlesztési tervek mentén halad és kiterjed a játékosok kosárlabda-elméleti, élettani és szakmai, valamint erőnléti fejlesztésére is.

Az OSE Lions felnőtt férfi csapatának első ligába kerülése új kapukat nyitott az utánpótlás terén: utánpótlás kosarasaink számára is elérhető közelségbe került az első ligában való szereplés.

Célunk határozott: a sportág minél magasabb képzési elveinek megvalósítása, élvonalbeli játékosok kinevelése, ill., hogy minél több fiatalt tudjunk szeretett városunkban tartani. Az OSE a megye vezető kosárlabda egyesülete, amely szakmai, elvi, gyakorlati segítséget nyújt a megye kosárlabda csapatainak. Az OSE Lions, mint a megye egyetlen elsőosztályú kosárklubja, törekszik régiós központtá is válni. Évek óta segítjük Móron és Tatabányán a szakmai munkát. Két tatabányai klub megkeresésére (Tatabányai Titánok, Tatabányai Kosárlabda Club) a 2020/21-es szezontól vállaljuk az utánpótlás- nevelés irányítását a megyeszékhelyen is, így ebben az évben 15 utánpótlás korú csapat több mint 200 játékosát versenyeztetjük a különböző korosztályok bajnokságaiban. A 2018 májusától az OSE-ban bevezetett Utánpótlás Szakmai Programunkat be kívánjuk vezetni a tatabányai kluboknál is.

Népszerű felnőtt első osztályú csapatunk a régió minden szegletéből vonzza a sport- és kosárlabda barátokat. A visszajelzések alapján azt is elmondhatjuk, hogy a jó kosárlabdára nagy igénye van ennek a térségnek. A teltházas mérkőzések tovább népszerűsítik a sportágat, amely által egyre több gyerek fog labdát a kezébe. Utánpótlás bázisunk folyamatos fejlődése mutatja, hogy Oroszlányon, illetve a régióban milyen népszerű is ez a sportág.

Kosárlabda koncepciónk az MKOSZ stratégiájára épül:

• Fontosnak tartjuk az együttműködést a helyi és országos sportszervezetekkel, iskolákkal, önkormányzatokkal, társadalmi egyesületekkel, edzéseket tartunk a városi és kistérségi iskolákban.

• Már 4 éves kortól tartunk foglalkozásokat: a Kosárpalánta Program keretében hetente rendszeresen 35-40 palánta fejleszti nálunk mozgáskoordinációját!

• A "Dobd a Kosárba!" Programot kiterjesztettük a 9-10 éves korosztályokra is: sorversenyeket, jamboree-kat rendezünk.

• 12-14 éves kortól biztosítjuk a tehetséges gyermekek minőségi képzés rendszerébe történő bekerülését. Kupák, egyéni, atlétikai és erőnléti képzések keretében adunk lehetőséget a megmérettetésre, fejlődésre.

• Folyamatosan részt veszünk az Utánpótlás Országos Bajnokságok lebonyolításában.

• Törekszünk arra, hogy a megyei és az országos bajnokság teljes korosztály palettáját kitöltsük.

• 2020 februárjában 7 ország (9 csapat) részvételével EYBL tornát rendeztünk. A vendégcsapatok levélben fejezték ki köszönetüket a kiemelkedően jó szervezésért.

• Nevelőmunkánk kiterjed az egészséges életszemlélet megalapozására, illetve a jó tanulmányi eredmény elérésére.

• Részt veszünk nemzetközi utánpótlás tornákon (pl. Ostrava) is, amely játékosaink és edzőink szakmai fejlődését segíti.

A verejtékkel megpecsételt barátságok, az egy csapatba tartozás öröme és örök köteléke, a sikerek, a győzelmek, az idő által megszépített kudarcok emléke, az elmúlt több mint 60 év kötelez minket arra, hogy még elődeinknél is eredményesebbé tegyük az OSE-t. Régi jelszavunk, "a múltunk kötelez" mára új értelmet nyert. Biztosan állíthatjuk, egy új aranykor küszöbén állunk és a múltunkra építhetjük a jövőnket!